Riksdagsklimatet

Under 2022 steg min klimatångest till nya höjder, och det ledde till att jag i början av 2023 började mejla riksdagsledamöter. Det känns fruktlöst, men jag har förlorat tron (om jag någonsin haft en?) på att den globala temperaturökningen ska minska genom att jag gör medvetna val som konsument. Mitt hopp står till lagar och regleringar, och där är det riksdagen som står i centrum.

Så jag skriver mejl till riksdagsledamöter. En ledamot om dagen. Och berättar att jag tycker klimatet är jätteviktigt och att jag vill att hen ska göra allt hen kan för att utsläppen ska minska. Det känns jättefånigt, och jag tvivlar starkt på att det har någon effekt. Men det släpper absolut ut en del av min frustration. Och kanske är det fler som vill lätta på trycket på detta sätt. Jag har satt ihop en lista med mejladresserna för den som är intresserad.

Jag skriver förstås inte helt nya texter varje dag, utan använder en mall. Men den varierar en smula beroende på vilket parti ledamoter tillhör. Det skulle blir fånigt att skriva samma sak till miljöpartister och sverigedemokrater. Det är inte så vanligt att ledamöterna besvarar mejlen, men det händer.

Nu har jag skickat 183 mejl, till lika många riksdagsledamöter.

Exakt vilka riksdagsledamöter vi har är inte helt konstant över mandatperioderna. En del blir sjuka eller föräldralediga eller något sådant, och så träder en ersättare in. Och så kanske den ordinarie ledamoten kommer tillbaka. Här är min lista över alla aktiva ledamöter, kontrollerad 10 april 2023:

Riksdagsklimatet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Scroll to top